20 November 2008

Sup Tulang

Resipi harian utk keluarga,sedap di makan dgn roti atau dimakan begitu saja dan cicah dgn sambal kicap cili padi....Sup yg tidak menggunakan rempah hanya menggunakan sedikit biji buah pala utk mendapatkan kelainan rasa...

Bahan-bahan ( 4 - 6 orang )
• 2 kilo tulang kaki kambing * - cuci bersih
• 2 helai daun pandan *
• 2 batang serai *- dititik
• 1 ibu jari halia*- diketuk
• 3 biji bawang besar - dikisar
• 6 ulas bawang putih - dikisar
• 1 ibu jari halia - dikisar
• 1/2 biji buah pala - di tumbuk halus
• 1 sb lada hitam - ditumbuk halus
• daun sup dan daun bawang - dihiris untuk tabur
• bawang goreng - untuk tabur
• garam secukup rasa
• minyak masak untuk menumis
• Kentang,Carrot - dipotong ikut suka.
• BAHAN TUMIS:-hirisan bawang merah dan bawang putih,kulit kayu manis,cengkih,pelaga..
• Secukup air untuk merebus tulang dan untuk kuah
Cara-cara
1. Rebus tulang bersama bahan2 yang bertanda* dgn secukup air hingga daging pd tulang empuk.
2. Panaskan sedikit minyak didalam periuk dan tumis bahan2 tumis hingga wangi dan masukkan bahan2 yg dikisar dan ditumbuk halus dan kacau rata hingga terbit minyak dan masukkan rebusan tulang bersama secukup supnye,kacau rata dan tambahkan garam secukup rasa.Masukkan kentang dan carrot dan masak hingga kentang dan carrot empuk.
3. Ketika menghidang, tabur daun sup dan daun bawang yang dihiris dan juga bawang goreng.
4. **Tulang kaki kambing boleh diganti dengan tulang rusuk atau isi daging lembu ikut selera.Selamat mencuba.

No comments: